Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 25ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ( Δ, Ε, Στ) ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Οι Δ, Ε, Στ τάξεις του 25ου δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας πραγματοποίησαν οργανωμένη εκπαιδευτική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης την Δευτέρα 7 Απριλίου 2008.

Οι ομάδες ενημερώνονται από τους ξεναγούς για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.
Τα παιδιά κρατούν στα χέρια τους τον "οδηγό" ενώ παράλληλα είναι εφοδιασμένα με μέσα καταγραφής των πληροφοριών ( σημειωματάρια, φωτογραφικές μηχανές, συστήματα καταγραφής ήχου)
Η είσοδος στην Ακρόπολη γίνεται από τα δυτικά, από τα Προπύλαια. Το οικοδόμημα ήταν έργο του αρχιτέκτονα Μνησικλή και οικοδομήθηκε στα χρόνια 437-432π.χ.
Η ομάδα προσπαθεί να συγκεντρώσει την προσοχή της στην ξεναγό χωρίς πάντα να το καταφέρνει. Η ξεναγός κάνει τεράστια προσπάθεια να ακουστεί μέσα στο θόρυβο που προκαλείται από τους επισκέπτες του χώρου
Η Ακρόπολη είναι πλημμυρισμένη από επισκέπτες και για τα παιδιά αυτό είναι ένας απτός δείκτης για την παγκόσμια σημασία του μνημείου.


Ο Παρθενώνας, ναός αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, είναι το πρώτο από τα κλασικά μνημεία της Ακροπόλεως που χτίστηκαν στο Β΄ μισό του 5ου αι. π.Χ. και αντικατέστησαν παλιότερα οικοδομήματα που είχαν καταστραφεί όταν οι Πέρσες πυρπόλησαν την Ακρόπολη το 480 π.χ.
Εμπνευστής της ίδρυσης του ναού ήταν ο Περικλής και επικεφαλής του έργου ο Φειδίας
Αρχιτέκτονες ήταν ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης και η οικοδόμηση και η διακόσμησή του διήρκεσαν από το 447έως το 432 π.Χ.
Η σχέση του αρχαίου οικοδομήματος με τη σύγχρονη εποχή μοιάζει να απεικονίζεται μέσα από τον εγκιβωτισμό του από σκαλωσιές των συνεργείων αποκατάστασης.



Στη βόρεια πλευρά του πλατώματος του λόφου χτίστηκε γύρω στο 420 Π. Χ. το Ερεχθείο, που συστέγασε παλιότερες λατρείες. Ο ναός είναι ιωνικού ρυθμού και έχει πολύπλοκο σχέδιο. Ανατολικά έχει πρόσταση με έξι ιωνικούς κίονες, βόρεια ένα μνημειώδες προπύλαιο με διακοσμημένη θύρα και νότια μια πρόσταση με έξι κόρες τις γνωστές Καρυάτιδες, που στηρίζουν τη στέγη. Ο κυρίως ναός είναι χωρισμένος σε δύο μέρη, όπου λατρεύονταν η Αθηνά και ο Ποσειδώνας- Ερεχθέας
Τα παιδιά κινούνται με ασφάλεια στο χώρο συμμετέχοντας στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έχουν προσχεδιαστεί και συλλέγοντας τις σχετικές πληροφορίες.

Διακρίνονται τα σημειωματάρια και οι φωτογραφικές μηχανές ενώ ο λόγος που παράγεται καταγράφεται σε κασετόφωνα και mp3 ώστε να αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας στα πλαίσια του γλωσσικού μαθήματος.