Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 1ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΜΑΡΥΝΘΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Μετά από αίτηση του σχολείου μας οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης προσκλήθηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνεται στη Βουλή για το εκπαιδευτικό έτος 2008-2009 με θέμα «Βουλευτές και Ευρωβουλευτές συγγράφουν: 1974-2008».
Στην αρχή της ξενάγησης τους μαθητές καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτριος Γ. Σιούφα - μέσω βιντεοπροβολής -και ενημερώθηκαν από την υπεύθυνη του προγράμματος για την ιστορία του κτιρίου όπου στεγάζεται σήμερα η Βουλή των Ελλήνων και το νομοθετικό της έργο.

Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο χώρο της έκθεσης. Η έκθεση παρουσιάζεται στην Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου του Μεγάρου της Βουλής. Εκτίθενται πάνω από 1.000 βιβλία Bουλευτών και Eυρωβουλευτών της μεταπολιτευτικής περιόδου. Συνολικά καταγράφηκαν 2.500 τίτλοι βιβλίων 420 Βουλευτών και Ευρωβουλευτών που για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν και ταξινομήθηκαν με σύστημα, προκειμένου να αποτυπωθεί η συγγραφική δραστηριότητά τους σε όλους τους τομείς των ενδιαφερόντων και των δραστηριοτήτων τους.
Στον εκθεσιακό χώρο λειτουργούν τρεις οθόνες αφής όπου οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε μια δυναμική και συνεχώς εμπλουτιζόμενη βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε και υποστηρίζεται από την Βιβλιοθήκη της Βουλής και περιλαμβάνει πληροφορίες για το σύνολο των 1.386 Βουλευτών και Ευρωβουλευτών που εκλέχτηκαν από το 1974, τα βασικά βιογραφικά τους στοιχεία (τόπο και ημερομηνία γέννησης/θανάτου, φωτογραφία, ημερομηνία πρώτης εκλογής, τόπου και κόμματος εκλογής κ.λπ.) και το σύνολο της συγγραφικής τους παραγωγής.
Στον χώρο λειτουργεί και οθόνη πλάσματος όπου προβάλλονται εξώφυλλα των βιβλίων με εικαστικό τρόπο.

Ειδικές προθήκες φιλοξενούν τα έργα των Προέδρων της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργών, Προέδρων της Βουλής και των Αρχηγών των Κομμάτων από το 1974 έως σήμερα, ενώ τα βιβλία των Βουλευτών και Ευρωβουλευτών παρουσιάζονται με αλφαβητική τάξη.

Στο τέλος του προγράμματος το συνεργείο της τηλεόρασης της Βουλής πήρε συνεντεύξεις από τους μαθητές για τις εντυπώσεις τους από την επίσκεψή τους και οι μαθητές έδωσαν τις ευχές τους για τις εορτές των Χριστουγέννων και το νέο έτος.