Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ «ΧΡΥΣΑΛΙΔΑ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΡΥΓΟΠΑΤΙ»

Στα πλαίσια του προγράμματος της ευέλικτης ζώνης με θέμα: «Το δικό μας φθινόπωρο», η πρώτη και η δευτέρα τάξη του σχολείου μας , του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρύνθου, πραγματοποιήσαμε διδακτική επίσκεψη στο πολιτιστικό πάρκο Χρυσαλίδα όπου παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα «Τρυγοπάτι».

Με την άφιξή μας μάς υποδέχτηκε η ξεναγός που εξήγησε στα παιδιά που βρισκόμαστε, τι πρόκειται να κάνουμε και τους μοίρασε ψάθινα καπέλα όμοια με αυτά των τρυγητών.

Αρχικά οδηγηθήκαμε στο αμπέλι όπου έκοψαν σταφύλια από τα κλήματα και τα τοποθέτησαν σε κοφίνια. Κατόπιν άδειασαν τα κοφίνια τους στο πατητήρι και αφού έβγαλαν τα παπούτσια τους μπήκαν κατά ομάδες στο πατητήρι και πάτησαν το σταφύλια μέχρι να βγει ο μυρωδάτος μούστος.





Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στα παιδιά η αίσθηση στα γυμνά τους πόδια και η έντονη μυρωδιά. Σειρά είχε τώρα το γύρισμα της στροφιλιάς όπου ανακατεύεται ο μούστος για να μπορέσει να δεχτεί το οξυγόνο και να γίνει καλύτερη η ζύμωσή του. Εδώ αφουγκράστηκαν το βρασμό του και στη συνέχεια τον μετέφεραν στα βαρέλια.









Τα παιδιά κάθισαν γύρω από το βαρέλι. Η ξεναγός τους εξήγησε πώς και πότε μετατρέπεται ο μούστος σε κρασί. Τους διηγήθηκε μύθους και ιστορίες σχετικές με την παραγωγή του κρασιού από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια και τους έδειξε διάφορα σκεύη που χρησιμοποιούσαν παλιότερα για να βγάλουν το κρασί από το βαρέλι αλλά και που έπιναν. Τέλος αναφέρθηκε στα προϊόντα του μούστου και μας προσέφεραν μουστοκούλουρα, πετιμέζι και κρασί για να ολοκληρωθεί το παιχνίδι των αισθήσεων.




Χειροκίνητο πατητήρι







Ο μούστος βράζει...



Πιστεύουμε ότι τα παιδιά το χάρηκαν πολύ γιατί υπήρχε ενεργή συμμετοχή τους σε όλα τα στάδια. Ήταν μια βιωματική εμπειρία που γέμισε τα παιδιά και εξυπηρέτησε όλους τους στόχους του προγράμματος.