Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΨΑΧΝΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Oι Δ , Ε και ΣΤ τάξεις του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ψαχνών πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Τα παιδιά παρακολούθησαν ένα μέρος της τρέχουσας έκθεσης, η οποία έχει τίτλο « Σε Ενεστώτα Χρόνο-Νέοι Έλληνες Καλλιτέχνες » . Η ξενάγηση έγινε από την υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου, κα Μαρίνα Παπασωτηρίου.

Η επιλεκτική ξενάγηση περιλάμβανε τη γνωριμία των μαθητών με νέους σύγχρονους καλλιτέχνες, οι οποίοι χρησιμοποιούν υλικά και μέσα όπως τα χρώματα, τα βιβλία, οι κατασκευές και το διαδίκτυο, υλικά τα οποία εντυπωσίασαν αλλά και ξάφνιασαν ευχάριστα τους μαθητές.

Τα παιδιά μετέχουν στα έργα μοντέρνας τέχνης

Οι μαθητές, με τη βοήθεια της υπευθύνου, προσέγγισαν τα έργα τέχνης όχι μόνο επιφανειακά, αλλά εμβάθυναν στις σκέψεις των καλλιτεχνών και στα βαθύτερα νοήματα που θέλουν να περάσουν μέσα από τα έργα τους.
Οι μαθητές παρατηρούν και ... ερευνούν.
Κόμικς, σκίτσα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές χρησιμοποιήθηκαν για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη ευαισθητοποίηση του κοινού. Πόσο μάλλον όταν αυτό είναι παιδιά!
Συμμετείχαν ενεργά καθόλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης παραθέτοντας τις απόψεις τους και σχολιάζοντας τα έργα των σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Μάλιστα σε κάποια από αυτά παρενέβησαν και έγιναν οι ίδιοι μέρος του έργου τέχνης.

Σε όλους δόθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό με περιγραφή των εκθεμάτων και πληροφορίες για τους καλλιτέχνες καθώς και παιχνίδια σχετικά με την έκθεση.
Η επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για μαθητές και εκπαιδευτικούς, που προσμένουν με ανυπομονησία την επόμενη επίσκεψη σε αυτό.
Σε ενεστώτα χρόνο - Νέοι Έλληνες καλλιτέχνες
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο Σε ενεστώτα χρόνο, Νέοι Έλληνες καλλιτέχνες, στον εκθεσιακό χώρο της νέας πτέρυγας του Μεγάρου Μουσικής. H έκθεση προσέλαβε ευθύς εξ αρχής ερευνητικό χαρακτήρα. Μέσα από μία ανοιχτή πρόσκληση συγκεντρώθηκε ένα πλούσιο υλικό από 500 περίπου ντοσιέ Ελλήνων καλλιτεχνών, γεννημένων μετά το 1965.
Ακολούθησε συστηματική και διεξοδική έρευνα του υλικού αυτού που διήρκησε δύο περίπου χρόνια, μέσα από την οποία επιλέχθηκαν 34 καλλιτέχνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και σε μεγάλα διεθνή καλλιτεχνικά κέντρα όπως το Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι, Άμστερνταμ και αλλού. Κύριος στόχος της έκθεσης, στην οποία παρουσιάζονται 110 περίπου έργα εκ των οποίων 50 αποτελούν νέες καλλιτεχνικές προτάσεις ειδικά για την παρούσα έκθεση, είναι να αναδείξει μια νέα καλλιτεχνική δυναμική που διαφαίνεται την τελευταία δεκαετία. Η έκθεση συνιστά μια διερεύνηση ουσιωδών τάσεων και προτάσεων της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, προβάλλοντας τον πλουραλισμό των πρακτικών και κατευθύνσεων. Στόχος της είναι να ανιχνεύσει τους προβληματισμούς και την κριτική στάση των Ελλήνων καλλιτεχνών απέναντι σε σύγχρονα ζητήματα, όπως η μαζική κουλτούρα και τα μέσα της, η κοινωνική διάσταση της αρχιτεκτονικής, ο επαναπροσδιορισμός της ατομικής και συλλογικής ταυτότητας, η επανεξέταση της ιστορίας και της ιστορίας τέχνης αναζητώντας το διάλογο που ανοίγουν με τον υπόλοιπο κόσμο. Πώς τοποθετείται το έργο τους σε σχέση με νέες επικοινωνιακές δυνατότητες και πραγματικότητες; Ποια η κριτική τους διερεύνηση απέναντι στην αρχιτεκτονική και τις κοινωνικές και πολιτικές συνιστώσες της ; Πως επαναπροσδιορίζουν τη σχέση τους με την ιστορία και την ιστορία της τέχνης;
Η διάρθρωση της έκθεσης ακολουθεί μια ανοιχτή δομή η οποία επιτρέπει πολλαπλές διαδρομές και αναγνώσεις, φέρνοντας μαζί έργα διαφορετικών μέσων, όπως φωτογραφία, ζωγραφική, βίντεο, εγκαταστάσεις, γλυπτική. Επιδιώκοντας να αναπτύξει το διάλογο μεταξύ των έργων, η έκθεση αναδεικνύει νέες δυνατότητες και διαμορφωμένες κατευθύνσεις, ιδιοπροσωπίες και συλλογικές τάσεις.
Διάρκεια έκθεσης: 13 Δεκεμβρίου 2007 - 30 Μαρτίου 2008
Εκθεσιακό χώρος: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Επιμέλεια: Δάφνη Βιτάλη, Τίνα Πανδή, Σταμάτης Σχιζάκης