Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Εκπαιδευτική Επίσκεψη του 11ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο



Τη θέση του σημερινού Εθνικού Ιστορικού Μουσείου καταλάμβανε στις αρχές του 19ου αι. η οικία Κοντοσταύλου. Το 1834 το οίκημα αποτέλεσε προσωρινή κατοικία του βασιλιά Όθωνα. Το 1835 προστέθηκε στο κτίριο μια μεγάλη οκταγωνική αίθουσα χωρητικότητας διακοσίων και πλέον ατόμων προκειμένου να χρησιμεύσει ως αίθουσα χορού. Αργότερα, μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, η αίθουσα αυτή στέγασε τις εργασίες της Εθνικής Συνέλευσης. Αυτό το κτίριο αποτέλεσε το θέατρο της κοινοβουλευτικής ζωής στο μεγαλύτερο μέρος του 19ου αι. και μέχρι το 1935. Εδώ, στις 18 Μαρτίου 1843, έγινε η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της βουλής κατά την οποία ορκίστηκε ο Όθων υπακοή στο σύνταγμα αναγνωρίζοντας έτσι το πολίτευμα της συνταγματικής μοναρχίας.



Τον Οκτώβριο του 1854 το πρώτο κτίριο, η οικία Κοντοσταύλου, αποτεφρώνεται ολοσχερώς και σύντομα τίθεται σε λειτουργία ο μηχανισμός για τη δημιουργία ενός νέου κτιρίου. Στο μεσοδιάστημα οι λειτουργίες της Βουλής φιλοξενούνται προσωρινά σε κτίριο του Πανεπιστημίου. Ο σχεδιασμός του νέου κτιρίου ανατέθηκε στο γάλλο αρχιτέκτονα Francois Boulanger. Ο αρχικός σχεδιασμός περιελάμβανε δύο αμφιθέατρα, ένα για τη Βουλή κι ένα για τη Γερουσία, και αντίστοιχα γραφεία.
Τον Αύγουστο του 1858 άρχισαν οι εργασίες της ανέγερσης του κτιρίου. Ωστόσο μόλις την επόμενη χρόνια οι εργασίες σταματούν λόγω ελλείψεως χρημάτων. Όταν, το 1863, ξεκινούν και πάλι οι εργασίες οι κτιριακές ανάγκες έχουν αλλάξει εφόσον δεν υφίσταται πλέον το σώμα της Γερουσίας. Έτσι καλείται ο αρχιτέκτονας Παναγής Κάλκος να μετατρέψει τα σχέδια του Boulanger. Η οικοδόμηση ολοκληρώνεται τελικά το 1871 και στις 11 Αυγούστου 1875 το κτίριο στεγάζει και πάλι της λειτουργίες της Βουλής.



Στο ιστορικό κτίριο της Παλαιάς Βουλής στεγάζεται από το 1962 το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το οποίο ανήκει στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία.
Ο περίβολος της Παλαιάς Βουλής είναι εναρμονισμένος με το ιστορικό πνεύμα του Μουσείου. Σ· αυτόν δεσπόζει ο χάλκινος έφιππος ανδριάντας του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, που φιλοτεχνήθηκε στο Παρίσι το 1900 από το γλύπτη Λάζαρο Σώχο. Το γλυπτό βραβεύτηκε στο Παρίσι το 1900 και το 1904 τοποθετήθηκε στην ομώνυμη πλατεία. Στη βάση του έχει δύο ανάγλυφες πλάκες με σκηνές από τη μάχη των Δερβενακίων και τη Συνέλευση της Πελοποννησιακής Γερουσίας




Στόχος του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου είναι η παρουσίαση αντιπροσωπευτικών στιγμών του Ελληνισμού μέσα από την έκθεση των πολύτιμων συλλογών του, οι οποίες απλώνονται χρονικά από τον 15ο μέχρι το 20ο αιώνα. Οι εκθέσεις του Moυσείου στοχεύουν στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης και έχουν παιδευτικό προορισμό.
Τα ιστορικά και λαογραφικά κειμήλια του Μουσείου αποτελούν τεκμήρια των κοινωνικών, πολιτικών και πολιτισμικών εκφάνσεων του Ελληνισμού.
Διεύθυνση: Οδός Σταδίου 13, 10561 Αθήνα
Γενική είσοδος: 3 ευρώ
Μειωμένο εισιτήριο: 1,5 ευρώ
Δωρεάν: Νέοι έως 18 ετών
Ώρες Λειτουργίας: 09:00 - 14:00, Δευτέρα κλειστά
Τηλ.: 210 3237315
Φαξ: 210 3213786
Ε-mail: info@nhm.gr
Hλεκτρονική Διεύθυνση: www.nhm.gr
Σχετικός δικτυακός τόπος: www.culture.gr