Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2009

Θεατρική παράσταση ‘ Οδύσσεια ’


Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών πραγματοποίησε επίσκεψη στο ολοκαίνουριο θέατρο του « Ελληνικού Κόσμου » για να παρακολουθήσει τη νέα παράσταση που σκηνοθετεί η κα. Κάρμεν Ρουγγέρη. Η παράσταση φέρει τον τίτλο « Οδύσσεια, το παραμύθι των παραμυθιών » και φυσικά αποτελεί μία απόδοση του έργου του Ομήρου.

Οι περιπέτειες και οι περιπλανήσεις του Οδυσσέα, ζωντανεύουν στη σκηνή του «ΘΕΑΤΡΟΝ», σε μία παραγωγή διεθνών προδιαγραφών, πιστή στην ευρύτερη φιλοσοφία του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» για τη χρήση της νέας τεχνολογίας στην εκπαίδευση και τη διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού. Αξιοποιώντας τις άρτιες εγκαταστάσεις και τον τεχνολογικό εξοπλισμό του «ΘΕΑΤΡΟΝ», με πλούσια σκηνικά, εκπληκτικά κοστούμια και με την εξαιρετική μουσική του Γιάννη Μακρίδη, η «Ομήρου Οδύσσεια - Το Παραμύθι των Παραμυθιών» αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές και αξιόλογες παραστάσεις της επόμενης θεατρικής περιόδου.Όπως αναφέρει κι η ίδια η σκηνοθέτης, « Όλα αρχίζουν στον Όλυμπο… Οι θεοί συνεδριάζουν, μια και λείπει ο Ποσειδώνας σε ταξίδι. Ευκαιρία να επιτρέψουν στον πολύπαθο ήρωα να φύγει από το νησί της Καλυψώς, όπου είναι αποκλεισμένος. Ο Ερμής αναλαμβάνει να μεταφέρει την είδηση.Η Καλυψώ θυμώνει, αλλά του επιτρέπει να φύγει. Με μια σχεδία ο Οδυσσέας ξεκινάει την ποθητή επιστροφή. Για κακή του τύχη, ο Ποσειδώνας, γυρνώντας από το ταξίδι του, τον βλέπει. Θυμώνει. Σηκώνει φουρτούνα. Διαλύει τη σχεδία. Ναυαγός, βγαίνει στο νησί των Φαιάκων. Εκεί τον συναντά η βασιλοπούλα Ναυσικά και τον οδηγεί στους γονείς της που τον φιλοξενούν. Αποκαλύπτει ποιος είναι κι αρχίζει να διηγείται τις περιπέτειές του.
Πώς ξεκίνησε με 12 καράβια κι έφτασε στους Κικόνες πρώτα, μετά στους Λωτοφάγους, στην Αιολία, στους Λαιστρυγόνες, στην Κίρκη ύστερα. Πώς έφτασε στον Κάτω Κόσμο, πώς κινδύνεψε από τις Σειρήνες, πώς γλίτωσε από τη Σκύλα και τη Χάρυβδη, πώς έφτασε στο νησί του Ήλιου, πώς κατέληξε στην Καλυψώ. Συγκινημένοι οι βασιλείς των Φαιάκων τον στέλνουν με ένα μαγικό καράβι πίσω στην Ιθάκη.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο - σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη
Σκηνικά - κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή
Μουσική διασκευή - σύνθεση: Γιάννης Μακρίδης
Χορογραφία: Πέτρος Γάλλιας
Στίχοι τραγουδιών: Ανδρέας Κουλουμπής
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Σπαθογραφίες: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης

Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί : Αλεξανδράκης Αλέξανδρος, Γεροδήμου Ελένη, Γερωνυμάκης Γιώργος, Γεωργιάδου Χρυσανθή, Έξαρχου Λίνα, Κατσαφάδου Μαριλού, Κιοσές Πέτρος, Μερμιγκάκης Πασχάλης, Μπαλαγιάννης Ευθύμης, Πολυκανδρίτου Δέσποινα, Σταύρου Αριστείδης, Τουμασάτος Γρηγόρης, Τσουρουνάκης Γιάννης.


Οι μαθητές του Σχολείου ενθουσιάστηκαν από την παράσταση. Ο πολυμελής θίασος τραγούδησε, χόρεψε και ξεσήκωσε τα παιδιά που ζούσαν μαζί με τον Οδυσσέα το ταξίδι προς την Ιθάκη. Πρέπει να σημειώσουμε πως τα σκηνικά, ο φωτισμός και ο ήχος, χάρη στα καινούρια τεχνολογικά μέσα που διέθετε το θέατρο, βοήθησαν προς σε αυτό το αποτέλεσμα, αφού έκαναν τους θεατές να αισθάνονται μέρος της παράστασης.
Το εισιτήριο για την παράσταση ήταν 8 ευρώ, ενώ το θέατρο βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτισμού « Ελληνικός Κόσμος» στην οδό Πειραιώς 254. Το τηλέφωνο για κρατήσεις είναι 210-9345378.