Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων και στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού


Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Αρτάκης παρακολούθησαν δωρεάν στα πλαίσια της επίσκεψής τους στη Βουλή των Ελλήνων και την Έκθεση «Συνάντηση στην Αρχαία Αγορά» που παρουσιάζει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Η έκθεση του Ιδρύματος «Συνάντηση στην Αρχαία Αγορά» έχει επίκεντρο τις αξίες που γεννήθηκαν στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας και διαμόρφωσαν τη σύγχρονη πολιτική σκέψη: την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την παιδεία, την ισονομία, την ελευθερία του λόγου, την κοινωνικότητα και τη συνεισφορά στα κοινά. Με φυσικά εκθέματα και διαδραστικές εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, η έκθεση ζωντανεύει την κοινωνική, πολιτική και πνευματική πραγματικότητα της πόλης των Αθηνών την εποχή που διαμορφώθηκε κτηριακά η Αγορά. Χρονικά, καλύπτει κυρίως την Κλασική και Πρώιμη Ελληνιστική περίοδο (περ. 5ος-3ος αι. π.Χ.).


Αναφορά γίνεται στην ιστορική πορεία προς τη δημιουργία της Αγοράς και στη χρήση της σε μεταγενέστερες εποχές, όπως στη Ρωμαϊκή περίοδο. Η έκθεση παρουσιάζει ακόμη τον τρόπο με τον οποίο η νεότερη Ευρώπη και η παγκόσμια κοινότητα έχουν ενσωματώσει στους θεσμούς τους τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά των θεσμών που γεννήθηκαν στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας.