Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Λαογραφικό Μουσείο Ψαχνών

Το νηπιαγωγείο της Μακρυκάπας πραγματοποίησε την Πέμπτη 26 Μαρτίου επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Ψαχνών. Η επίσκεψη εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος ‘Παραδοσιακή μουσική και χοροί’.
Προηγήθηκε επίσκεψη στον πολιτιστικό σύλλογο Μακρυκάπας όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν παραδοσιακές φορεσιές του τόπου τους και άλλων περιοχών της Ελλάδας.
Στο νηπιαγωγείο δουλέψαμε με το φωτογραφικό υλικό των στολών που είχαμε δει. Τα παιδιά:
- έκαναν συγκρίσεις και βρήκαν ομοιότητες και διαφορές
-έψαξαν στο χάρτη και εντόπισαν τις περιοχές όπου φοριούνταν οι συγκεκριμένες στολές
- αξιολόγησαν ποιες από αυτές ήταν οι επίσημες (νυφιάτικες) και ποιες οι καθημερινές
-έμαθαν πώς ονομάζονταν τα μέρη των στολών (π.χ.σεγκούνι)
- παρατήρησαν τα σχέδια που είχαν πάνω τους (επαναλαμβανόμενα μοτίβα)
-έμαθαν πως οι στολές ήταν υφαντές στον αργαλειό και αφού είδαν τα στάδια επεξεργασίας του μαλλιού και του βαμβακιού καθώς και εικόνες παραδοσιακού αργαλειού, έφτιαξαν έναν αυτοσχέδιο αργαλειό σε κεραμίδι και ύφαναν το δικό τους χαλάκι
- ξεκίνησαν να φτιάχνουν αυτοσχέδια παραδοσιακά μουσικά όργανα
-ήρθε στο νηπιαγωγείο η δασκάλα παραδοσιακών χορών του συλλόγου Μακρυκάπας μαθαίνοντάς τους χαρακτηριστικούς χορούς από τα διάφορα μέρη της Ελλάδας
-έφεραν οι γονείς παλιά αντικείμενα για να δημιουργήσουμε «τη γωνιά της παράδοσης» στην οποία θα προσθέσουμε τις δημιουργίες των παιδιών.
Όταν λοιπόν επισκεφτήκαμε το λαογραφικό Μουσείο Ψαχνών είδαμε τα εκθέματα που είχαν σχέση με όσα είχαμε δουλέψει(καθιστικό δωμάτιο, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κουζινικά σκεύη, αργαλειός, παραδοσιακές στολές) και επιπλέον τα εργαλεία του γεωργού και του μελισσοκόμου επειδή αυτά σχετίζονται με επαγγέλματα γονιών των παιδιών μας.