Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Φτιάχνω τα δικά μου παιχνίδια και ορίζω δικούς μου κανόνες

Οι μαθητές της Ε τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βαγίων με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Λαζαρίδου Δήμητρα στα πλαίσια του προγράμματός « ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΔΙΑΤΡΕΦΟΜΑΙ ΥΓΙΕΙΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΩ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ» ανέπτυξαν την δραστηριότητα «Φτιάχνω τα δικά μου παιχνίδια και ορίζω δικούς μου κανόνες».
Τρεις ομάδες ασχολήθηκαν με τη δημιουργία παιχνιδιών, που κατά κύριο λόγο λαμβάνουν χώρα σε ανοιχτούς χώρους και είναι ομαδικά
.

Πιο συγκεκριμένα, για την δημιουργία των παιχνιδιών πήραν ιδέες από παιχνίδια που παίζουν τα ίδια τα παιδιά και διαμόρφωσαν τους κανόνες σύμφωνα με το θέμα που ασχολούμαστε, τη διατροφή. Τα παιχνίδια που επινόησαν είναι τα εξής:

  • Το «φρουτοφιδάκι»
  • Η «φτουτοπυραμίδα»
  • Το «φρουτοκράζω και φωνάζω»

Οι μαθητές θα πρέπει:

  1. Να γνωρίσουν πως δίνουμε γραπτές αλλά και προφορικές οδηγίες για παιχνίδια.
  2. Να συνδυάσουν τις ιδέες τους για την επίτευξη κάποιου κοινού στόχου
  3. Να παίζουν ομαδικά
  4. Να σέβονται και να τηρούν τους κανόνες των παιχνιδιών



Παιχνίδι 1ο ΦΡΟΥΤΟΦΙΔΑΚΙ
Υλικά που χρειάζεστε: ζάρι, κιμωλίες ή κεραμίδια, ένα μικρό δοχείο.
Κανόνες του παιχνιδιού.
Αρχικά, χαράζουμε στο δρόμο με κιμωλία ή κεραμίδι το σχέδιο του παιχνιδιού. Σχηματίζουμε 40 κουτάκια, σε κάποια από τα οποία έχουμε γράψει υγιεινά και ανθυγιεινά τρόφιμα. Έπειτα, χωριζόμαστε σε ομάδες των δυο η τριών ατόμων. Η ομάδα που θα παίξει πρώτη θα είναι αυτή που θα φέρει τη μεγαλύτερη ζαριά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ζάρι και προχωράμε τόσα κουτάκια όσα λέει το ζάρι. Αν πέσουμε σε κουτάκι με υγιεινή τροφή, προχωράμε 2 κουτάκια, ενώ αν πέσουμε σε ένα κουτάκι με ανθυγιεινή τροφή πάμε 3 κουτάκια πίσω. Νικήτρια ομάδα είναι αυτή που θα φτάσει στο τέλος πρώτη.



Παιχνίδι 2ο Η ΦΡΟΥΤΟΠΥΡΑΜΙΔΑ
Κανόνες του παιχνιδιού.
Αρχικά, τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες και το παιχνίδι ξεκινάει, με την προϋπόθεση να είναι συγκεντρωμένα σε ανοιχτό χώρο. Για να δούμε ποια ομάδα θα κυνηγάει θα βγάλουμε «αριθμάκια». Τα μέλη της ομάδας που κυνηγάνε πρέπει να πιάσουνε τα μέλη της άλλης ομάδας. Όποιο παιδί πιάσουνε, τότε αυτό αναγκάζεται να βγει από το παιχνίδι.
Τα παιδιά, για να αποφύγει να πιαστούν, λένε κάποιο ανθυγιεινό φαγητό και μένουν ακίνητα. Για να ελευθερωθούν θα πρέπει κάποιο άλλο μέλος της ομάδας να τους ακουμπήσει και να πει κάποια υγιεινή τροφή. Το παιχνίδι τελειώνει όταν όλα τα μέλη της ομάδας «αιχμαλωτιστούν» με κάποια ανθυγιεινή τροφή, και έτσι κυνηγάει η άλλη ομάδα και το παιχνίδι αρχίζει ξανά.




Παιχνίδι ΦΡΟΥΤΟΚΡΑΖΩ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΩ
Υλικά που θα χρειαστείτε: μπάλα
Κανόνες του παιχνιδιού.
Αρχικά, τα παιδιά συγκεντρώνονται σε κάποιον ανοιχτό χώρο. Όλα τα παιδιά συγκεντρώνονται σε ένα σημείο και επιλέγουν κάποιο φρούτο ως όνομα. Στη συνέχεια, βγάζουμε αριθμάκια και όποιος χάσει παίρνει την μπάλα. Έπειτα, την πετάει ψηλά στον αέρα και φωνάζει κάποιο φρούτο.
Το παιδί που έχει επιλέξει το φρούτο αυτό τρέχει να πιάσει την μπάλα. Αν την πιάσει χωρίς να πέσει κάτω, τότε φωνάζει και αυτό κάποιο άλλο φρούτο, αν όμως η μπάλα σκάσει στο έδαφος τότε λέει: «1,2,3 στοπ» και όλα τα παιδιά που έτρεχαν, σταματάνε. Τότε, το παιδί αυτό προσπαθεί να πετύχει κάποιο άλλο παιδί. Αν τα καταφέρει, το παιδί μετράει μία σοκολάτα. Αν όμως δεν το πετύχει, τότε ο ίδιος του μετράει μια σοκολάτα.
Στις πέντε σοκολάτες τα υπόλοιπα παιδιά έχουν το δικαίωμα να του αλλάξουν όνομα και επιλέγουν μια βλαβερή για τον οργανισμό μας τροφή. Το όνομα του παιδιού πλέον έχει αλλάξει και το φωνάζουν με το καινούριο που του έχουν αποδώσει. Το παιχνίδι τελειώνει όταν μένει ένα παιδί, ο νικητής, που δεν του έχουν αλλάξει το όνομα.
(κάποιος θα έχει στραμμένη την πλάτη του στα υπόλοιπα παιδιά και αυτά θα έχουν και από έναν αριθμό. Όταν το παιδί με τη γυρισμένη πλάτη γυρίσει, θα πει στην τύχη έναν αριθμό. Η ομάδα με τον αριθμό αυτό θα κυνηγάει).





Δεν υπάρχουν σχόλια: