Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΑΓΟΝΕΤΟ

Οι τάξεις Δ’ – Ε’ – ΣΤ’ του 9ου Δημοτικού σχολείου Λιβαδειάς επισκέφτηκε το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας – Vagonetto. Το πάρκο βρίσκεται στο 51ο χμ. της εθνικής οδού Λαμίας-Άμφισσας.
Η γνωριμία μας με την ιστορία του βωξίτη ξεκίνησε από το παλιό ορυχείο, τη Στοά 850. Μπαίνοντας στη στοά οι υπεύθυνοι της ξενάγησης μας έδωσαν και φορέσαμε τα κίτρινα κράνη ασφαλείας. Αφού επιβιβαστήκαμε στο κίτρινο βαγονέτο με τον πορτοκαλί φάρο, φτάσαμε στο χώρο απ’ όπου θα ξεκινούσαμε την ξενάγηση.
Σε βάθος 200 μέτρων κάτω από τη γη, πατώντας σε πάτωμα ηλικίας 150 εκατομμυρίων ετών από άσπρο βωξίτη και περιεργαζόμενοι ένα ταβάνι 100 εκατομμυρίων ετών, είχαμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε πώς δούλευαν οι μεταλλωρύχοι για να εξορύξουν τον βωξίτη.
Η Στοά 850 λειτούργησε από το 1967 ως το 1972 και έχει συντηρηθεί για να μπορούν να τη γνωρίζουν οι επισκέπτες με ασφάλεια.
Υπάρχουν τα ίδια παλιά μηχανήματα και ομοιώματα μεταλλωρύχων. Η περιήγηση είναι εμπλουτισμένη με κατάλληλο φωτισμό και ηχητικές εκρήξεις.
Η ξενάγηση συνεχίστηκε με την περιήγηση στον Εκθεσιακό Χώρο Μεταλλευτικής Ιστορίας που στεγάζεται στα παλιά γραφεία των Μεταλλείων.
Φορώντας συσκευές ατομικής ξενάγησης γνωρίσαμε τα πετρώματα, τα παράγωγα του βωξίτη (αλουμίνιο) και ενημερωθήκαμε για τις χρήσης και τις εφαρμογές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: