Από το Δέκα το Καλό μας προτείνουν να δούμε το video για να καταλάβουμε τη σημασία του τίτλου . Η άναρτηση έγινε στο blog 10 Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας στις 22 /02/2010 . Αναφέρεται ότι "οι συντελεστές εμφανίζονται στο τέλος του βίντεο".
Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010
Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010
ΟΙ ΝΟΤΕΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ
Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010
Εγώ, Εσύ και οι Ανάγκες μας
Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σχηματαρίου το σχολικό έτος 2009-10 στη Β’ Τάξη με υπεύθυνη προγράμματος τη Σάκκα Αικατερίνη στα πλαίσια του προγράμματος «Γνωρίζω καλύτερα τον εαυτό μου» αναπτύχθηκε η παρακάτω δραστηριότητα με τίτλο «Εγώ, Εσύ και οι Ανάγκες μας»
Ξεκινήσαμε τη συζήτηση λοιπόν, πάνω στις ερωτήσεις – αντιπροσωπευτικές των αναγκών. Δηλαδή:
- Τι χρειάζομαι για να ζήσω; (επιβίωση)
- Πότε αισθάνομαι ασφαλής; (προστασία)
- Πώς εκδηλώνω την αγάπη μου; (στοργή)
- Πώς επικοινωνώ με τους άλλους; (κατανόηση)
- Τι μου αρέσει να κάνω; (συμμετοχή)
- Πώς περνάω τον ελεύθερο χρόνο μου; (ελεύθερος χρόνος)
- Πότε αισθάνομαι ελεύθερος; (ελευθερία)
Μετά την ενασχόλησή μας με την κάθε ερώτηση ακολουθούσε η καταγραφή των απαντήσεων σε μεγάλα χαρτιά. Τα παιδιά δε δυσκολεύτηκαν στη διατύπωση απαντήσεων και με την καθοδήγησή μας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλοι έχουμε τις ίδιες ανάγκες απλώς ο καθένας διαλέγει διαφορετικό τρόπο για να τις καλύπτει.
Στους μαθητές άρεσε να γράφουν για τον εαυτό τους και να ακούν και τη δική τους απάντηση ανάμεσα στις υπόλοιπες κάθε φορά που τις ανακοινώναμε. Επιπλέον, βοηθούσαν κάποιους συμμαθητές της ομάδας τους που δυσκολεύονταν στην ορθογραφία των λέξεων.
Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010
Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010
Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010
Αποκριάτικος χορός
Επίσκεψη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ψαχνών στη θεατρική παράσταση «Ομήρου Ιλιάδα-Τρωικός πόλεμος»
Με δεδομένο ότι ο ποιητής στην Ιλιάδα απομονώνει μόνο πενήντα μία μέρες από το δέκατο χρόνο του Τρωικού Πολέμου, είναι απαραίτητο τα παιδιά να γνωρίσουν πώς φτάσαμε στον Τρωικό Πόλεμο, ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές του, η Ελένη, Ο Πάρης, Ο Αχιλλέας, Ο Μενέλαος…
Μπροστά στα μάτια των παιδιών ζωντάνεψαν όλα:
Η γέννηση της Ελένης, ο γάμος της με το Μενέλαο και η φυγή της με τον Πάρη.
Η γέννηση του Αχιλλέα.
Το συμβούλιο τν Ελλήνων αρχηγών.
Η έναρξη του Τρωικού Πολέμου.
Η αρπαγή της Χρυσηίδας.
Ο θυμός του Αχιλλέα και η διαμάχη του με τον Αγαμέμνονα.
Η αποχώρησή του από τον πόλεμο.
Η συμμετοχή των θεών του Ολύμπου.
Οι μάχες των Τρώων με τους Έλληνες.
Ο θάνατος του Πάτροκλου.
Η εκδίκηση ου Αχιλλέα και ο θάνατος του Έκτορα.
Ο θάνατος του Αχιλλέα.
Ο Δούρειος Ίππος.
Η καταστροφή της Τροίας.
‘Όλα αυτά τα γεγονότα που προηγούνται ή έπονται της Ιλιάδας έδωσαν στα παιδιά μια πλήρη εικόνα του Τρωικού Πολέμου μέσα από τη σκηνοθετική ματιά της κ. Κάρμεν Ρουγγέρη. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από την παράσταση και ανυπομονούν να συμμετάσχουν στην επόμενη θεατρική έξοδο του σχολείου.
Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010
Μουσικά Πρωϊνά
Το 10 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ επισκέφθηκε τη Φιλαρμονίκή της Χαλκίδας στα πλαίσια της προγράμματος Μουσικά Πρωίνά.
Χερισμός κάμερας: Δήμητρα Αν. και Μαρία Μ. (Ε 2009-10)
Επεξεργασία βίντεο από το δάσκαλο της τάξης.
Πηγή: Το Δέκα το Καλό
Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010
Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών
Στο ξεκίνημα της επίσκεψης έγινε ενημέρωση των μαθητών από τους υπευθύνους της εταιρείας για το ζήτημα της συγκέντρωσης και διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και τη μέγιστη συμβολή του γεγονότος στο αγωνιώδες ζήτημα του σεβασμού και της σωτηρίας του καταρρακωμένου μας πλανήτη. Επίσης, τονίστηκε το γεγονός της πρωτοκαθεδρίας της Χαλκίδας στο ζήτημα της συλλογής τέτοιων υλικών, καταλαμβάνοντας το 2008 την πρώτη θέση πανελληνίως, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο των Σχολείων και προπαντός των νέων ανθρώπων στην επιτυχία ετούτου του ελπιδοφόρου εγχειρήματος.
Στη συνέχεια, οι μαθητές με τους συνοδούς δασκάλους τους και μέλη του προσωπικού του ΚΔΑΥ περιηγήθηκαν στους χώρους των διαλογητηρίων, καθώς και τους τόπους αποθήκευσης των διαχωρισθέντων υλικών: πλαστικά, αλουμίνιο, γυαλί, ελαστικά αυτοκινήτων, λάμπες φωτισμού, προϊόντα ξύλου και σιδήρου.
Η συνάντηση έγινε σε απολύτως ζεστό και φιλόξενο κλίμα, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις και πλούσιο προβληματισμό στους μαθητές του Σχολείου μας.
Ο κινηματογράφος στο νηπιαγωγείο
Η προσομοίωση της πραγματικής ζωής είναι η βασική αρχή του οργανώνει το χώρο το χρόνο και τις εκπαιδευτικές πρακτικές του νηπιαγωγείου. Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα μια στερεοτυπία , η είσοδος στο κινηματογράφο με το μαγικό χαρτάκι -το εισιτήριο, επαναλαμβάνεται στο οικείο για τα παιδιά χώρο του νηπιαγωγείου και αξιοποιείται από τη νηπιαγωγό ώστε να οικοδομηθούν κοινωνικές δεξιότητες αλλά και ακαδημαϊκοί στόχοι . Κατά την εξέλιξη της διαδικασίας η φωνή της νηπιαγωγού παρέχει στήριξη, οδηγίες , διορθώσεις σχολιασμούς. Τα νήπια με μεγάλη συγκέντρωση προσπαθούν να ακολουθήσουν όλα τα βήματα της διαδικασίας τα οποία τους έχουν εξηγηθεί από τα πριν . Θα ακολουθήσει προβολή σε ειδικά διαμορφωμένη οθόνη με τη χρήση προτζέκτορα. Η εμπειρία αυτή εκτός των άλλων παρέχει στα νήπια ένα κριτήριο για να διαφοροποιήσουν την έννοια του κινηματογράφου από την καθημερινή εμπειρία της παρακολούθησης κινουμένων σχεδίων στην τηλεόραση . Η δραστηριότητα είναι δυνατό να ενταχθεί στις δραστηριότητες προετοιμασίας ώστε να πραγματοποιηθεί μια εκπαιδευτική επίσκεψη σε ένα πραγματικό κινηματογράφο. Η δραστηριότητα έγινε στο Νηπιαγωγείο της Στενής
Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010
Μουσικές δραστηριότητες
Μέσα από τις μουσικές δραστηριότητες αξιοποιούμε την κίνηση, την εικαστική έκφραση και το θεατρικό παιχνίδι, επιδιώκοντας την μεταμόρφωση των διδακτικών μας πρακτικών με βάση τις ανάγκες του μαθητή. Στόχος δεν είναι μόνο η γνώση, αλλά και η συναισθηματική ανάπτυξη. Οι δραστηριότητες αυτές συμβάλουν θετικά στην πρώτη επαφή των παιδιών με τη μουσική, το ρυθμό και την κίνηση. Οι μικροί μαθητές και μαθήτριες γνωρίζουν την ποικιλία και τη σημασία των ήχων, αναπτύσσουν τα παιχνίδια σιωπής και ακοής και τα τραγούδια-παιχνίδια, τραγουδούν αλλά και θα μαθαίνουν να προσανατολίζονται στο χώρο. Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα που έγινε στο Νηπιαγωγείο της Στενής τα παιδιά ακολουθούν οδηγίες ( που μεταδίδονται με τη χρήση συγκεκριμένου συμβολικού συστήματος) για να παράγουν μια κλίμακα αυξανόμενης έντασης σε ανιούσα και κατιούσα σειρά.
Χιόνια στη Στενή
Οι εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου της Στενής μας έστειλαν φωτογραφικό υλικό από το χιονισμένο χωριό που συγκεντρώνουν στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος ...
Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010
Απ’ το σιτάρι…στο ψωμί
Ξεκινήσαμε μαθαίνοντας τα στάδια που χρειάζονται για να φτάσουμε από το στάχυ στο ψωμί!
Θελήσαμε να φτιάξουμε και το δικό μας ψωμί. Έτσι, φωνάξαμε τη γιαγιά μιας συμμαθήτριας μας να μας βοηθήσει!
Το ψωμί μας έγινε πολύ νόστιμο και αποφασίσαμε να κεράσουμε και τους δασκάλους του δημοτικού σχολείου!
Κεράσαμε ψωμάκι και στα περιστέρια που μαζεύονται στην αυλή μας και ξέρουμε ότι τους αρέσει πολύ!
Επισκεφτήκαμε το φούρνο της γειτονιάς και ο φούρναρης μας έμαθε πολλά πράγματα για το ψωμί!
Τέλος, παίξαμε κουκλοθέατρο με θέμα το ψωμί!
18ο Νηπιαγωγείο Χαλκίδας
Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010
Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010
Το τρένο στο Ρουφ
Τα Δημοτικά Σχολεία Θεολόγου και Καθενών συνεργάστηκαν ώστε να οργανώσουν εκπαιδευτική επίσκεψη στο θέατρο : "Το τρένο στο Ρουφ" για να παρακολουθήσουν την παράσταση "Ο Έβδομος σταθμός - Το μυστικό του Πειρατή Μπελαφούσκ". Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010
Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010
Διαδραστικοί πίνακες,
Στην ιστοελίδα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ψαχνών εντοπίσαμε την σχετική ανάρτηση την οποία και παρουσιάζουμε μαζί με το συνοδευτικό κείμενο
Το σχολείο μας το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών απέκτησε σήμερα, 25/01/2009 τους πρώτους διαδραστικούς πίνακες, οι οποίοι και τοποθετήθηκαν σε Δευτέρα και Έκτη τάξη .Τους πίνακες θα μπορούν να χρησιμοποιούν και οι δάσκαλοι των άλλων τάξεων. Πρόκειται για το πιο σύγχρονο εποπτικό μέσο διδασκαλίας που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή στην εκπαίδευση.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Andy Warhol
Τέλος, ολοκληρώνοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι μαθητές φωτογραφήθηκαν και ήρθαν σε επαφή με τη διαδικασία παραγωγής ενός έργου pop art. Τα πορτρέτα τους εκτυπώθηκαν σε διαφορετικά χρώματα και οι ίδιοι σχημάτισαν με μπογιές τα περιγράμματα και διάφορα σχέδια στους αυτοσχέδιους πίνακες ζωγραφικής.